Idemo na najveći amaterski reli na svijetu!

Reli Budimpešta – Bamako (Great African Run) je humanitarna utrka u Africi te najveći amaterski reli na svijetu. Zamišljen je kao niskobudžetna varijanta rallyja Pariz-Dakar. I napokon sudjelujem na tome.

Još osamdesetih godina sam kao klinac sanjao sam o tome da barem jedanput u životu sudjelujem na poznatom reliju Pariz – Dakar. No, Pariz Dakar je profesionalna utrka, koja je prilično skupa i zahtijeva izdašne sponzore.

Srećom, i za nas sanjare ima lijeka. Mađar Andrew G. Szabo je fanovima rallyja htio pružiti mogućnost da odu na sličnu utrku kao što je to Pariz-Dakar, no ideja je bila da utrka ne bude preskupa i da nema strikna pravila kao Pariz-Dakar.

Tako je 2005. godine organizirao 42 tima koja su iz Budimpešte krenula put Afrike. Misao vodilja ove utrke je Anyone, By Anything, In Any Way (bilo tko, s bilo čim, bilo kako). Znači, ne postoje nikakve restrikcije tko može pristupiti utrci, s kakvim vozilom, te kojom rutom. Poanta utrke nije prvi doći, već je poanta utrke završiti sve dnevne etape. Ukoliko neki tim ne odradi dnevnu etapu, on i dalje ostaje u utrci.

Reli Budimpešta – Bamako (Great African Run) je najveći amaterski rally na svijetu. Zamišljena je kao niskobudžetna varijanta rallyja Pariz-Dakar, s humanitarnom crtom. U utrci mogu sudjelovati svi cestovni automobili i svi entuzijasti, tako da se na utrci početkom 2018. godine očekuje preko 100 timova iz 45 zemalja svijeta. Pomoću ove utrke prikuplja se novac i potrepštine za lokalne zajednice i humanitarne utrke u Maliju.

Ove godine utrka ne završava u Bamaku, glavnom gradu Malija, već u Banjulu, glavnom gradu Gambije. Do ovih promjena je došlo zbog sigurnosne situacije u Maliju, i zbog tog iznimno ove godine utrka završava u drugoj državi.

Utrka ima četiri kategorije:

  1. race – natjecateljska kategorija, ruta je većim dijelom off road, natjecatelji moraju proći sve određene točke, a pobjeđuje tim koji je to uspio u najkraćem mogućem vremenu
  2. 4×4 touring – ruta ista kao i u kategoriji race, ali se ne mjeri vrijeme
  3. touring– kategorija za automobile koji nemaju pogon na sva četiri kotača, ruta većim dijelom prolazi lokalnim cestama
  4. spirit– kategorija za automobile starije od 25 godina, ruta ista kao za touring kategoriju

Start 12. siječnja

Utrka počinje 12.1.2018. u Budimpešti. U prvih nekoliko dana vozi se kroz Europu do Maroka. U Maroku se vozi planinama Bani i starim rutama rallyja Pariz-Dakar. Iz Maroka se prelazi u Mauritaniju u kojoj se vozi kroz nacionalni park Banc D’Argutin te preko plaže B2B nazvane po ovom reliju. Iz Mauritanije se dolazi u Senegal te napokon u Gambiju u čijem glavnom gradu Banjulu je cilj ove utrke. Sve u svemu, mora se odvoziti otprilike 8000 km unutar 15 dana.

Humanitarni cilj – 2 bunara pitke vode

Humanitarni cilj ove utrke je iskapanje dva bunara pitke vode. 663 milijuna ljudi na svijetu nema čistu vodu, a 4500 djece umire svaki dan u Africi zbog nedostatka odgovarajuće sanitarne zaštite. Milijuni žena i djece moraju hodati sate i sate kako bi kantama dohvatili vodu. Reli Budimpešta-Bamako ove godine humanitarnom akcijom potpomaže kopanje dvije bunarske bušotine u Gambiji.

Bunari će sei iskopati prosincu 2017. i pustiti u rad tijekom relija u siječnju 2018. godine. Tim koji doprinese s najviše novca osvaja ovogodišnju nagradu za dobročinstvo – Majka Tereza.

Ova hvalevrijedna humanitarna akcija će omogućiti mnogim ženama i djeci da mogu studirati i raditi, umjesto da hodaju satima po pitku vodu.

Utrci će prisustvovati i nekoliko hrvatskih timova, u nekoliko različitih kategorija. Član jednog tima koji prvi put ide na ovaj rally je i autor ovih redaka, i nadam se da će mi se ostvariti dječačka želja. Moj tim se zove Rally Dogs i čine ga još dvojica mojih prijatelja i entuzijasta: Goran Turković i Ljubo Zdjelarević.

Auto smo nabavili, stari Nissan Patrol 4.2 iz 1997. godine, i sad krećemo u detaljno planiranje.

Zapratite nas na Facebooku i redovito pratite putem STA putovanja gdje ćemo se javljati s doživljajima.

Uskoro više o tome…

Category: Uncategorized
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.