Gdje sam pio najbolja craft piva diljem svijeta, od San Diega do Moskve

Zadnje vrijeme često se čuje riječ craft pivo. U engleskom se jeziku izrazom craft beer označava pivo proizvedeno u maloj i nezavisnoj pivovari tradicionalnim načinom proizvodnje. U hrvatskom se taj izraz zamjenjuje izrazom craft pivo, što u prijevodu znači zanatsko pivo.

Svugdje u svijetu je na snazi craft revolucija, odnosno revolucija zanatskog piva. Male nezavisne pivovare niču kao gljive poslije kiše. Zanatski pivar mora biti nezavisan, i pivovara je u njegovom većinskom vlasništvu. U pravilu nema komercijalnog interesa, nego je fokus prebačen na izradu različitih stilova piva, po tradicionalnim ili inovativnim recepturama. Time dobivamo pregršt stilova za koje nismo navikli kod industrijskih pivara, koji se većinom bave samo lagerima.

Kako sam i sam kućni pivar, i volim pokušati napraviti dobro pivo, a još više popiti dobro pivo, nekako sam uspio povezati svoju strast prema putovanjima sa strašću prema pivu. Stoga ću u ovom članku spomenuti mjesta gdje se stvarno dobro pije dobro pivo. Mjesta ima daleko više, ali ću spomenuti ona koja sam posjetio, i koja smatram da treba spomenuti.

San Diego, SAD

San Diego zovu i američkom prijestolnicom zanatskog piva (Craft Beer Capital of America). Usudio bih reći da je to i jedna od prijestolnica svjetske revolucije zanatskog piva. Jedan od najpopularnijih stilova zanatskog piva, dvostruka IPA (Double India Pale Ale) dolazi iz San Diega, te se često naziva San Diego Pale Ale. Svakako treba spomenuti pivovare Stone Brewing Company i Ballast Point Brewing Company, svjetski poznate zanatske pivare. Stone Brewing Company je započeo ekspanziju na europsko tržište otvarajući pivovaru u Berlinu.

Srećom, u San Diegu imam prijatelje, tako da sam s prijateljem Meksikancem obilazio odlične barove u kojima smo pili izvrsna zanatska piva. Po njegovim riječima, više od 300 mikropivovara nalazi se samo u okrugu San Diega. Svakako bih trebao spomenuti meni upečatljiv bar imena Blind Lady Ale House.

Tolika količina zanatskog piva i ekspanzija malih pivovara ne treba čuditi, kada se zna da je revolucija zanatskog pivarstva krenula u Americi, i da je prvo zanatsko pivo Sierra Nevada Pale Ale, i danas jedno od najprodavanijih zanatskih piva u svijetu.

London

Ono što je San Diego za Ameriku, to je London za Europu. Dok su se diljem Europe masovno pili samo lageri, u Engleskoj su se odavno mogli piti i aleovi. Revolucijom zanatskog pivarstva i u Londonu se otvaraju brojna mjesta gdje se može popiti dobro zanatsko pivo, a i u međuvremenu su otvorene male pivovare. Vrijeme u Londonu sam kratio posjećujući barove Brewdog, škotskih majstora pivara svjetskog glasa čijih piva ima kupiti i kod nas. Svakako se isplati posjetiti Beavertown Brewery te The Kernel Brewery.

Moskva

Moskva zaostaje za revolucijom zanatskog piva kakvo možemo vidjeti na zapadu, ali polagano ucrtava svoje mjesto u pivskoj karti svijeta. Posjetio sam HopHead Craft Beer Pub i njemu našao preko 500 različitih zanatskih piva iz cijelog svijeta. Naravno, nisu me zanimala strana piva, nego samo ruska. Stoga, tko će imati prilike, definitivno mora probati zanatska piva pivovara AF Brew iz Sankt Peterburga, Saldens iz Tule, Jaws Brewery iz Sverdlovska. Kako je zanatsko pivo poteklo iz SAD-a, tako su i imena i stilovi ruskih zanatskih pivovara amerikanizirana.

Budimpešta

Ako postoji raj na zemlji gdje ima puno zanatskog pivo po pristupačnim cijenama, to je definitivno Budimpešta. Prvo mjesto koje sam posjetio je Hopfanatic, mali pub u vlasništvu majstora pivara koji radi odlična piva. Što i ne čudi, jer samo ime otkriva da je majstorov pivar lud za hmeljem. Cijeli pub je osmišljen u pivarskom duhu, lavaboi i pisoari su napravljeni od starih pivskih bačvi, cijene su povoljne, a pivo odlično. Alulu, pale ale s kokosom je bio pravo osvježenje za vrući ljetni dan kakav je bio kad smo moj prijatelj Max i ja posjetili to mjesto.

Drugo mjesto gdje smo se dugo zadržali je Léhűtő, bar koji radi do sitnog noćnog sata u kojem ima brdo dobrog piva. Samo u Mađarskoj ima preko 50 zanatskih pivara s preko 200 različitih piva.

Beograd

Beogradski noćni život je priča za sebe, ali i pivska scena ima svoje mjesto u tome. Mjesto broj jedan za ispiti dobro pivo i ćaskati do sitnog noćnog sata je Miners Pub. Fashke, vlasnik tog mjesta je i majstor pivar, vlasnik pivovare Dogma Brewery. U Minersu se može popiti njegova Hoptopod IPA (stvarno odličan predstavnik tog stila), te solidan Svetionik Pale Ale.

Majstor za pivo je službena trgovina najveće srpske zanatske pivovare Kabinet, koja u svom portfelju ima desetke odličnih piva. Tamo se uz ponudu Kabineta nalazi i odlična ponuda stranih zanatskih piva, te se mogu kupiti sastojci za samostalno kuhanje svog vlastitog piva.

Samo pivo je pub u kojem se može naručiti, kako ime govori, samo pivo. Nema kave i sokova, već samo pivo. Točionik je moćan, preko 20 točenih piva, te stotine piva u boci.

Zagreb

Za kraj, treba spomenuti i Zagreb, koji je na pomalo kaska za nabrojanim mjestima, ali se stvari popravljaju. Neodavno je dobio svoju pivsku ulicu na Opatovini, gdje se redovito održavaju festivali zanatskog piva i gdje se nalazi nekoliko odličnih mjesta kao što su Tolkien’s House, Ro & Do, Craft Room…

Nezaobilazno mjesto je i Hop In, mali živopisni bar preko puta autobusnog kolodvora u kojem se može popiti sav domaći i podosta stranog zanatskog piva.

Kako to priliči svakoj prijestolnici koja ima nekoliko mikropivovara, tako i mi imamo konja za utrku: Garden Brewery i Medvegrad. Garden Brewery je mjesto na Žitnjaku gdje se s pogledom na fermentore u kojem vrije novo pivo može popiti njihovo odlično zanatsko pivo i pojesti dobar burger. Podsjeća me na pivovare u Londonu, kao npr. Beavertown. O Medvedgradu ne treba trošiti riječi, to je zagrebačka institucija zanatskog piva koja se dobro uklopila u ovu današnju revoluciju zanatskog piva i koja prati trendove i izdaje stilove koji se traže.

Category: Uncategorized
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.